Klaas Fuite: Trots op de naam 'De Bakkerij' voor dit bijzondere gebied.

17 december '21

Het plangebied Fuite in IJsselmuiden krijgt de projectnaam 'De Bakkerij'. De keuze voor deze naam voor de nieuwe wijk, via een stemming, is een mooi eerbetoon aan de bakkerij die hier decennialang stond. We spraken met Klaas Fuite, operationeel directeur van de – inmiddels naar Apeldoorn verhuisde - bakkerij en kregen van hem een serie prachtige foto’s van de locatie waar ‘De Bakkerij’ ooit begon. Lees het interview en bewonder de fraaie historische plaatjes.

image alt

De bakkerij van opa vereeuwigd

"Heel trots zijn we dat de naam 'De Bakkerij' is gekozen. De plek waar het ooit is begonnen, door mijn opa en oma, wordt hiermee in feite vereeuwigd", vindt Klaas Fuite (43), samen met zijn broer Gerard sinds 2001 eigenaar van bakkerij Fuite. Het bedrijf verhuisde in 2004 naar Apeldoorn, maar deze plek houdt voor de gebroeders Fuite veel nostalgische waarde. "Voor Gerard en mij draait ons leven van kinds af aan al om de bakkerij. We woonden er praktisch IN, we speelden er en later hielpen we mee als het druk was. En ook aan de buurt er omheen hebben we mooie herinneringen. Zo speelden we vaak bij de fruitkwekerij en zijn we ook in heel wat slootjes gevallen bij pogingen om erover te springen. IJsselmuiden was ook nog écht een dorp, waar je iedereen kende. En andersom. Bij de naam Fuite wist iedereen meteen, 'jij bent er een van de bakker'."

image alt

Veel woongeluk!

Na hun trouwen woonden Klaas en zijn 'bakkersvrouw' Irmke nog een paar jaar in het pand van de oude bakkerij, waar zijn opa en oma ooit begonnen. En in 2006 verhuisde het gezin, met inmiddels 4 kinderen, met de bakkerij mee naar Apeldoorn. "Mijn broertje is in IJsselmuiden blijven wonen. En ook een van onze trouwe medewerkers rijdt elke dag op en neer", vertelt Klaas. "Het was overigens zijn dochter Esmee die de naam 'De Bakkerij heeft bedacht en ingezonden. We zijn heel trots dat deze naam is gekozen. Het is een bijzonder gebied, een mooi en rustig landschap met veel groen. En ik vind het terecht en logisch dat het gebied wordt herontwikkeld, én vooral fijn dat het nu eindelijk echt gaat gebeuren. Ik heb hier een mooie jeugd gehad en ik hoop dat de mensen die hier straks komen wonen hier net zoveel plezier en woongenot hebben als wij daar met onze familie hebben beleefd.”
Foto: Klaas en Gerard voor een etagetaart voor het kampioenschap van plaatselijke voetbalclub IJVV.

Uit de fotoboeken van 'tante Marie'

De foto’s die we mochten gebruiken op onze website zijn al heel lang in het bezit van de familie Fuite en hebben we te danken aan Klaas zijn tante. "Tante Marie was vrijgezel en had fotografie als grote hobby. Het was haar levenswerk om alles vast te leggen. Als er iets gebeurde of er een bijzonder moment was, werd gevraagd om 'tante Marie even te roepen' om een foto te maken. We hebben zo’n 20 fotoboeken van haar van de geschiedenis van de bakkerij. Heel waardevol. Vooral de foto van mijn opa en oma voor de bakkerij. Het is een van de weinige foto’s die ik heb van mijn opa Klaas, die al overleden was toen ik werd geboren." Hieronder een kleine selectie van de historische plaatjes.

1928 - Oprichting Bakkerij Fuite

Klaas Fuite (de opa van) startte in 1928 een kleine dorpsbakkerij en winkel aan zijn woonhuis, aan de Plasweg in IJsselmuiden. Hier bakten hij en zijn vrouw dagelijks op ambachtelijke wijze broden in een takkenbosoven. Met paard en wagen werden de broden uitgevent. "Mijn vader, ooms en tantes groeiden op en werkten mee in de bakkerij. Zodra het even kon hielpen ze mee, met de productie, het inpakken of de bezorging van het brood", aldus Klaas (kleinzoon).

de bakkerij

1968 - Uitbreiding op nieuwe plek

Bakkerij Fuite werd in 1968 overgenomen door Harm - één van de vijf zoons van Klaas - en verhuisde naar een nieuwe, grotere locatie pal achter de oude bakkerij. Het bedrijf richtte zich op nieuwe klantengroepen omdat, door de opkomst van supermarkten, de behoefte aan brood - en tevens banket - sterk groeide. Het woon-winkelhuis bleef nog wel in de familie. "Toen we trouwden hebben Irmke en ik nog zo’n 5 jaar gewoond in de oude bakkerij."

De Bakkerij IJsselmuiden
Uitbreiding Fuite
Uitbreiding Fuite

1978 - Van takkenbosoven tot volautomatisch

De komst van de eerste volautomatische 'bandoven', aangedreven door een lopende band, betekende de start van de automatisering van de bakkerij. Fuite was bovendien ook een van de eerste bedrijven die beschikte over een computer voor de administratie.

Bandoven
Bandoven bakkerij
Automatisering batterij

2004 - Verhuizing naar Apeldoorn

Fuite is uitgegroeid van dorpsbakkerij tot een groot (export-)bedrijf en moet een aantal keer uitbreiden. "De laatste keer was in 1993. Daarna konden we niet verder uitbreiden op deze locatie, zo dicht tegen het centrum aan en midden in de woonwijk", vertelt Klaas Fuite. De uitbreiding was wel noodzakelijk, nadat hij en zijn broer Gerard het bedrijf in 2001 van hun vader overnamen en toetraden tot de markt van sandwiches en belegde broodjes. Het capaciteitsgebrek was uiteindelijk de reden voor de verhuizing naar Apeldoorn in 2004. "Maar het is mooi dat de herinnering nu blijft bestaan aan de plek waar de bakkerij ooit begonnen is in 1928."

Bedrijf Fuite
Locatie Fuite IJsselmuiden
  Meer nieuws lezen
  Wonen in IJsselmuiden